Trap jij in een hoax?

Ik zie ze op Facebook regelmatig voorbij komen: waarschuwingen. Voor virussen via e-mails, phishing via nepmails van een bekende bank, mensen die machines à sous gratuites sans téléchargement aanbieden aan de deur waar een chip in zit zodat de gever kan weten wanneer jij niet thuis bent, blauwe busjes met duistere mannen erin die kinderen naar rope for bondage. Ze worden soms online casino echtgeld willkommensbonus gedeeld. En ik snap de paniek. Maar ken je het begrip hoax?

Delen zult u

Ik herinner me dat ik op mijn eerste computer een waarschuwing binnenkreeg via e-mail, iets over een virus. Met de inmiddels vermaarde zin erin dat je het naar IEDEREEN moest doorsturen. Dat deed ik meteen, met het zweet in mijn handen. Daarop kreeg ik een mail terug van een vriend (zoeen die heel handig was met computers) : “niks aan de hand, dit is een hoax”. Ik wist niet wat dat was dus ben het meteen gaan opzoeken. Hij stuurde nog een link mee naar een database van hoaxes en raadde me aan om voortaan eerst te Googelen als ik een waarschuwing binnenkreeg en het niet meer meteen als een dolle rond te sturen. Dat heb ik in mijn oren geknoopt.

Wel of geen hoax?

Bij elke waarschuwing die ik zie; via mail, Facebook of Twitter, typ ik een paar van de sleutelwoorden in Google (soms gewoon copy/paste ik de titel van het bericht) en je ziet meteen of je met een serieuze waarschuwing of een hoax te maken hebt. Want het onderscheid is niet altijd zo makkelijk te maken op het eerste gezicht. Zo werd er een keer gewaarschuwd voor een filmpje van Schumacher, waar een virus in zat dat iemand in staat stelde om op afstand je bankgegevens te bemachtigen op het moment dat je inlogt. Ik dacht meteen ‘hoax!’ maar die bleek dus weer wèl waar te zijn. Ook zijn de waarschuwingen voor phishing meestal waar. En de waarschuwing die onlangs rondging op Facebook over een link naar een filmpje dat via Messenger werd verspreid en een virus bevatte, was ook waar.

Hoax

Google it

Als je zelf een waarschuwing ziet of ontvangt, Google hem dan even. Neem een paar woorden uit het bericht en zet die in de zoekbalk. Zodra er in een bericht staat ‘zoveel mogelijk delen’ gaan bij mij in ieder geval alle alarmbellen rinkelen en geloof ik het al niet meer, maar dat is niet altijd terecht. Het kan echt om een virus, of een vermist kind of huisdier gaan. Maar dat het even vaak niet klopt, bleek vorig jaar uit een bericht van de katten in Amersfoort die met vuurwerk sadistisch om het leven gebracht zouden zijn. Niet echt een hoax, maar het verhaal rammelde aan alle kanten en werd wel voor waar aangenomen. En die sleutelhangers en dat blauwe busje: hoax!

Mijn tip: delen oké, maar check de informatie die je deelt eerst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.