Facebook: alleen maar pret?

Facebook is nep

Ik hoor soms mensen zeggen ‘”Facebook is nep”, “iedereen zet er alleen maar leuke dingen op om te laten zien hoe fantastisch hun leven is”, “niets is echt op Facebook”. Zo ervaar ik het helemaal niet. Ik zie Facebook als een leuk medium om contact te houden met vrienden en familie, vooral als die wat verder van je af zitten; 60 km verderop, in het buitenland of gewoon om de online casino willkommensbonus mit einzahlung het komt er niet van elkaar te zien. Je kunt oude good rope for bondage, oud-klasgenoten, buurmeisjes van vroeger, oude liefdes. Je hoeft ook geen hele machines à sous gratuites sans téléchargement te schrijven naar elkaar, een kort berichtje of reactie op een post is voldoende om het lijntje te houden. Dat voelt voor mij alles behalve ‘nep’.

Alleen maar leuke dingen

Blij meisjeJa maar, iedereen plaatst alleen maar happy nieuws. Is dat zo? Ik heb vrienden die vertellen over de ziekte en dood van hun moeder, dat ze een vreselijke diagnose hebben gekregen van een ziekte, over het verlies van een kind. Of je dat soort dingen wilt delen op Facebook is een persoonlijke keuze, sommige mensen delen graag dingen, of zoeken steun, herkenning of willen anderen waarschuwen of helpen. Dus alleen maar leuke dingen? Nee hoor.


En jij dan?

Als je als vriend mijn profiel bekijkt, zijn er veel happy-feelgood-foto’s te vinden en vrolijke posts. Waarom doe ik dat? Niet om mensen de ogen uit te steken of mijn leven te showen: kijk mij het nou eens leuk hebben! Als ik intens geniet van dingen, wil ik die blijdschap en het genieten delen met anderen. Ik hoop dat ik anderen ermee kan aansteken. Over verdrietige dingen post ik weinig, die deel ik in kleinere kring. Hoewel ik soms nog wel een mooie foto plaats van mijn moeder die veel te jong is overleden, waar ik dan mooie en hartverwarmende reacties op krijg. En ik deel wel waar ik me boos om maak, al vermijd ik eindeloze discussies. Dus ja: ik plaats veel vrolijke dingen, want ik verspreid graag vrolijkheid!

Maar al die kattenfilmpjes!

kat kattenfilmpje facebookNog zoiets: ‘op Facebook zie je alleen maar kattenfilmpjes’. Ja, en? Ik geloof er heilig in dat die een functie hebben, namelijk: een tegenhanger zijn voor de ellende in de wereld, die linksom en rechtsom over je uitgestort wordt. Dat wat je aandacht geeft wordt groter, dus ik geloof erin om positieve dingen te delen. Filmpjes over mensen die elkaar helpen, vrolijke flashmobs, vreemden die elkaar kussen of omhelzen en ja, kattenfilmpjes. Want als ergens je hart van smelt, is het van met name kittens. Dat is niet alleen maar verstrooiiing en tijdverspilling, het is een positief tegenoffensief, zo zie ik dat.


En al dat negatieve op Facebook!

TrollJa, er is ook een hoop shit op Facebook. Iedereen met een mening (en dat zijn er nogal wat) kan een Facebookpagina aanmaken en daar van alles op beweren, mensen willen uitsluiten, tradities met hand en tand verdedigen, vervelende reacties plaatsen etc. Dat heb je nou eenmaal in een democratisch land en het is je eigen keuze of je die pagina’s wilt bekijken of dat je ze negeert. En berichten met nare filmpjes, spam, win/like/share-acties, uitnodigingen voor spelletjes etc kan je wegfilteren, zodat je tijdlijn alleen het soort berichten bevat die jij wilt lezen. Hoeveel negatiefs je ziet, heb je dus zelf in de hand.

Maar ik moet zoveel lezen van iedereen!

Je moet natuurlijk niets. Wat je leest en bekijkt van anderen is je eigen keuze. En die buurvrouw die elke dag post wat ze eet en doet en met wie ze aan het daten is, kan je ook ‘ontvolgen’ als je denkt dat ontvrienden gedoe oplevert. Of je zet haar als ‘kennis’ waardoor je minder van haar updates ziet. En je kunt er gewoon overheen scrollen. Je kunt ook lijsten maken van mensen van wie je de updates graag wilt lezen en die dan vaak bekijken en de rest maar af en toe.

Maar Facebook weet alles van me!

Big brother De mensen bij Facebook weten alleen wat jij ze laat weten. De informatie die jij op je profiel geeft, de pagina’s die je liket, waar je op reageert. Ja, dat wordt opgeslagen. Waarom? Omdat je een klant bent, waar een profiel van gemaakt wordt. Zodat bedrijven jou gerichte advertenties kunnen sturen die voor jou interessant kunnen zijn. Net als dat jij andersom als ondernemer specifieke groepen kunt benaderen via Facebook Ads. Dacht je dat de folders in je brievenbus ook random zijn? Die zijn ook voor jou gefilterd, op: wijk, opleiding, leeftijd, gezinssamenstelling. Anoniem ben je allang niet meer.

Wel of niet op Facebook?

Of je wel of niet actief bent op Facebook is natuurlijk ook gewoon een keuze. Heb je er geen behoefte aan, prima. Maar zeg dan niet dat het niks is en dat iedereen nep is en alleen maar voor de show dingen deelt. Probeer het zelf eens uit. Ontdek gaandeweg hoe gezellig het kan zijn om met mensen een lijntje te houden. En dat je daardoor ook weer vaker IRL met elkaar gaat afspreken. En deel eens een happy filmpje. Doe eens gek. Je maakt er andere mensen weer blij mee